Azeite

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No solo hace que tus ensaladas queden más ricas, debido a que posee grandes propiedades, en Europa le denominan oro líquido, Conoce sus propiedades

El aceite de oliva virgen cada vez gana más adeptos debido a sus múltiples beneficios.

¿Quieres saber cuáles son algunos de ellos? ¡Sigue leyendo!

Composición general del aceite de oliva

Primero veamos qué elementos son los que conforman este preciado alimento. Se trata de un producto que se acumula en las vacuolas celulares del fruto del olivo: las aceitunas. Es una grasa vegetal que se consume desde épocas ancestrales, base de la comida mediterránea. Conserva todas las propiedades en el fruto: aroma, vitaminas, minerales, antioxidantes, entre otros. Su composición nutrimental corresponde a diferentes ácidos grasos como:

+ Ácido oléico (entre 63 y 83%)
+ Ácido Palmitio (entre 7 y 17%)
+ Ácido esteárico (entre 1.5 y 5%)
+ Ácido Palmitoleico (entre 0.3 a 3%)
+ Vitamina E, Antioxidantes naturales (polifenoles, pugmentos, aromas, 1%)

Los beneficios del aceite de oliva

1 Mejora la circulación de las piernas

Una investigación llevada a acabo por el Centro de Investigación Biomédica (CIBERobn), reveló que el aceite de oliva virgen y crudo en las recetas mejora la circulación del flujo sanguíneo y previene las molestias al caminar.

2 Es excelente para una piel joven

El aceite de oliva también tiene virtudes cosméticas. Ayuda a hidratar, revitalizar, nutrir, purificar y alisar el rostro.

3 Ayuda a reducir el colesterol

Gracias a su contenido de ácidos grasos monoinsaturados,

ayuda a reducir los niveles de colesterol malo (LDL), así como los triglicéridos.

4 Mejora el nivel de azúcar en la sangre

Es excelente para los diabéticos porque una cucharadita es muy útil para controlar la glucosa en la sangre.

[No te pierdas: Dieta Mediterránea, & Dieta Dr X Niko ¿en qué consiste?]

5 Tiene propiedades antiinflamatorias

Un estudio del Hospital Universitario Reina Sofía de Córdoba (España) atribuyen este nuevo efecto beneficioso del aceite de oliva, al menos en parte, a su alta riqueza en micronutrientes, y aunque en la actualidad desconocen el efecto de la mayoría de ellos, apuntan la posibilidad de que actúen por un efecto directo, similar al de los fármacos antiinflamatorios.

6 Poderoso atioxidante

Se ha comprobado que consumir aceite de oliva previene la muerte celular, debido a sus componentes atioxidantes como los fenoles, que atenúan el envejecimiento, mejoran las funciones cognitivas y previenen enfermedades como el Alzheimer.

7 Favorece la absorción de calcio

Ayuda a la adecuada absorción de calcio y minerales como fósforo, magnesio y zinc, gracias a lo cual, tiene un efecto protector y tónico sobre el cabello y uñas.

8 Es bueno contra la hipertensión

Es efectivo para controlar la hipertensión, también favorece el tratamiento de las enfermedades del corazón, estimula la digestión, mejora las funciones de la vesícula biliar y previene ciertos tipos de cáncer.

oil

Italy plans to cut down thousands of olive trees to fight infections; counterfeit oil surge expected to hit market

(NaturalNews) Olive tree growers in Italy, where a bulk of the world’s olive oil is produced, are protesting a government plan to chop down thousands of olive trees in an attempt to stop the spread of xylella fastidiosa. The bacterium, which causes olive trees to shrivel and stop bearing fruit, threatens to substantially reduce olive oil production in the Puglia region, which currently generates some 11 million tons of olives per year.

Olives grown in the Puglia region, which are used to make some of the country’s highest quality olive oils, represent about one third of the national crop, hence the aggressive action to contain the bacterium and salvage as many olive orchards as possible. According to the Daily Mail Online, the first phase of chop-downs will occur in a 20,000-acre area between Lecce and Brindisi, which contains some 11 million trees.

Seven trees have already been cut down and are now set to be burned, despite protests by some growers who contend the actions will not prevent the spread of xylella fastidiosa. The disease has already led to a 35 percent reduction in olive oil production throughout Puglia, which is located in the “heel” portion of Italy’s boot-shaped region.

“We have to take decisive measures with immediate effect,” stated Vytenis Andriukaitis, the European Commissioner for Food Safety and Security, noting that he is “profoundly concerned by the gravity of the situation.”

“Naturally, it is very painful for the growers, but it is necessary to remove all the affected trees — it is the most effective measure.”

Many olive oils are already adulterated or fake; new shortage due to bacterium will only make things worse

Italy currently holds a 51 percent market share on olive oil in the U.S., making it the largest supplier in the country. It’s also the primary supplier of olive oil to Canada, Japan, Hong Kong, Singapore and Austria. Other countries that heavily import Italian olive oil include Brazil, China, Korea, India and Russia.

What the bacterium-fighting measures in Italy mean for these and other countries is that olive oil prices will likely increase in the coming year. Officials say they have no choice in the matter, as European Union countries such as France have already instituted boycotts of Puglian fruits and vegetables in order to avoid letting xylella fastidiosa cross their borders.

In addition, many olive oils coming from Italy are already under scrutiny for allegedly being “cut” with cheaper oils. In 1997 and 1998, olive oil was declared to be the most adulterated product in the European Union, according to a 2007 report in The New Yorker. The current situation is likely to make the problem worse as counterfeiters will be motivated to produce more adulterated oil to make up for the drop in supply.

The book Extra Virginity: The Sublime and Scandalous World of Olive Oil by Tom Mueller contends that up to 50 percent of the “extra-virgin” olive oil currently being sold in the U.S. is adulterated in some way; in some cases, it contains added canola or soybean oils. The report by The New Yorker estimates that up to 90 percent of the olive oil sold in Italy as extra virgin isn’t actually what it claims to be.

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