Azeite Oliva

Olive oil  Aceite Oliva         por cuanto   alex beatriz

La Fracción del Aceite de Oliva (Fg-30), disminuye el área de la Quemadura con
Costra Hmod2ipotrófica, escasa Secreción y Analgesia en Ratas con quemaduras de
tercer grado
C Cano1, V Bermúdez1, D Escalona1, H Restrepo1, E Mengual1, L Villarreal1, A Ferreira 1, M Aguirre 1, J Cano 1,
M Roa 1, Y Borjas 1, M Medina1, A Fagúndez1, R Rodríguez2 y E Vanegas1.
1. Centro de Investigaciones Endocrino-Metabólicas “Dr. Félix Gómez”, Facultad de Medicina.
2. Cátedra de Histología, Escuela de Medicina, Universidad del Zulia.

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RESUMEN
El aceite de oliva ha sido utilizado desde tiempos inmemoriales como agente cicatrizante. La
separación química de sus constituyentes nos ha permitido aislar una fracción que hemos
denominado FG-30, con potente efecto cicatrizante que en el presente estudio fue comparado con
la Sulfadiazina de plata con respecto a la evolución y el porcentaje de disminución del área de
quemadura de tercer grado en ratas. Para ello se estudiaron 22 ratas Sprague-Dawley, con pesos
entre 225-250 g. con quemaduras de tercer grado, las cuales fueron divididas en tres grupos, uno
control, sin tratamiento; uno experimental que recibió tratamiento tópico con FG-30, y otro
experimental que recibió tratamiento tópico con Sulfadiazina. A los tres grupos se le midió el área
de quemadura los días 1, 10, 20 y 35 luego de iniciado el tratamiento, además se procedió a la
observación de los cambios macroscópicos de la lesión y comportamiento de las ratas.

El  tratamiento con FG-30 y con Sulfadiazina produjo una mejoría significativa en el porcentaje de
disminución del área de la quemadura a los 20 y 35 días. En cuanto a la observación clínica del
grupo FG-30 se apreció poca secreción, costra hipotrófica y uniforme así como analgesia; el grupo
Sulfadiazina presentó abundante secreción, costra hipertrófica, deforme, fétida, blanquecina y
dolor durante 35 días, todo esto comparado con el grupo control que no recibió ningún tipo de
tratamiento. Las mejorías producidas por el FG-30 con respecto al porcentaje de disminución de la
quemadura y la observación macroscópica, lo ubica como una alternativa potencial como
cicatrizante en quemadura.
Palabras Clave: Quemadura, Cicatrizante, Aceite de oliva, Sulfadiazina de plata.
ABSTRACT
Olive oil has been used as a cicatrizing agent since unmemorable times. The chemical division of
its components has let us isolate a fraction that we have denominated FG-30, which has a strong
cicatrizing effect that in the present study was compared with that of Silver Sulfadiazine in terms of
clinical evolution and reduction area percentage in rats with third degree burns. 22 Sprague-
Dawley rats were studied, with weights oscillating between 220-250 g. and with third degree burns.
These were divided into 3 groups: a control without treatment at all; an experimental one, which
received topic treatment with FG-30; and another experimental with topic treatment with
Sulfadiazine. The burned area was measured in the three groups on days 1, 10, 20 and 35 after
starting the treatment, we also proceeded to the clinical observation of the wound.

The treatment with FG-30 and Sulfadiazine made a significant improvement on the reduction of the burned area
percentage on days 20 and 35 compared to the control group. In terms of clinical observation in the
FG-30 group a poor secretion was observed, a hypotrophic, regular crust and analgesia; the
sulfadiazine group presented an abundant secretion, a hypertrophy, deformed, fetid and white
crust, and pain during 35 days of treatment period. The improvements made by the FG-30 were
evident at macroscopic observation, which makes it an alternative in the treatment of burns.
Key Words: Burn, Wound healing, Olive oil, Silver sulfadiazine.

Olive oil is rich in oleic acid

Olive oil is comprised of approximately 73 percent monounsaturated fat,(2) which includes large quantities of oleic acid, a fatty acid with countless proven benefits. For example, a review published in the journal Nutricion Hospitalaria noted the oleic acid possessed anti-inflammatory properties,(3) suggesting that it can help treat inflammatory diseases, such as rheumatoid arthritis.

Additionally, oleic acid is proven to enhance cardiovascular function. One study published in the journal Free Radical Biology & Medicine, for instance, found that a diet rich in oleic acid could protect “good” HDL cholesterol from oxidative damage, thus guarding us from heart disease.(4) Another study, featured in the Proceedings of the National Academy of Sciences, found that the oleic acid in olive oil was responsible for the oil’s well-known ability to reduce blood pressure.(5)

Olive oil contains phenolic compounds

Olive oil is packed with a large number of phenolic compounds, which are the antioxidants that give the oil its pungent, bitter taste. According to an in-depth review published in Nutrition Research Reviews in June 2005, the most powerful of these compounds, such as hydroxytyrosol and oleuropein, can guard us from serious diseases like cancer, attack destructive microorganisms in our body, and regulate the immune system.(6)

Learn more: http://www.naturalnews.com/048332_olive_oil_phenolic_compounds_oleic_acid.html#ixzz3PJEvKWIf

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